Presentació del Llibre Blanc per a la formació, ocupació i treball de les persones amb discapacitat i especials dificultats als centres especials de treball de Catalunya

Presentació del Llibre Blanc per a la formació, ocupació i treball de les persones amb discapacitat i especials dificultats als centres especials de treball de Catalunya

El dilluns 17 de juny, l’auditori del Cosmocaixa de Barcelona va acollir l’acte de presentació del “Llibre Blanc per a la formació, ocupació i treball de les persones amb discapacitat i especials dificultats als centres especials de treball de Catalunya”, acte presentat i conduit amb precisió i coneixement per la periodista Laura Rosel.

Tal com va exposar el Sr. Manel Palou, president de l’AEES Dincat, al seu discurs de benvinguda, es tractava d’un dia per parlar sobre com hauria de ser el futur dels CETs des d’una actitud proactiva i constructiva. El llibre blanc recull els principis i eixos claus que han de guiar la co-creació d’aquest nou model de CETS per poder garantir el dret al treball de les persones amb discapacitat i especials dificultats.

Durant la seva intervenció, el Sr. Manel Palou, va agrair la implicació i el lideratge de l’IESE, posant de manifest el rigor, l’eficàcia i el coneixement que havien aportat a l’estudi. També va tenir unes paraules de reconeixement a la col·laboració imprescindible de les entitats associades i d’AMMFEINA, destacant així que el llibre blanc és el resultat d’un treball coordinat i participat en el que han col·laborat diferents actors que han cregut en el projecte i que s’hi han implicat amb compromís i dedicació.

El Sr. Manel Palou va deixar pas a la intervenció del Molt Honorable Senyor Joaquim Torra, que davant d’un auditori amb més de 250 assistents, va reafirmar el seu compromís personal i del seu govern amb el sector de la discapacitat. El President va abordar la problemàtica actual dels CETS amb l’SMI, demanant a l’Estat responsabilitats i afirmant que des de la Generalitat s’ha donat prioritat a la resolució d’aquesta situació. En aquest sentit, des del Govern aposten per treballar conjuntament en un nou model d’inserció socio-laboral que sigui flexible i plural que converteixi a Catalunya en un país capdavanter en aquesta matèria.

Finalitzada la intervenció del President de la Generalitat, l’acte va continuar amb un emotiu homenatge al professor José Antonio Segarra, impulsor i ànima del projecte, que ens va deixar el passat mes de maig. L’encarregat de l’homenatge va ser el Cristòbal Colón, president de La Fageda, entitat de la qual el José Antonio era patró.

Seguidament el Sr. Ricard Aceves, membre de la Junta Directiva de l’AEES Dincat, va deixar palesa la rellevància del Llibre Blanc per al sector de la discapacitat i les especials dificultats. Va exposar els orígens dels CETS i va compartir amb els assistents els principals problemes als que han de fer-hi front: aparició i creixement de formules mercantils i lucratives, envelliment prematur de les persones amb discapacitat i especials dificultats, manca d’instruments formatius pel col·lectiu, retallades en el finançament públic, etcètera.

El professor Joan Fontrodona va ser la persona encarregada d’exposar els principals resultats del Llibre Blanc. Concretament va parlar de les singularitats dels CETS associats a l’AEES Dincat, singularitats que venen donades pel seu propòsit (millora de les condicions de vida de les persones amb especials dificultats), del seu projecte (basat en serveis d’atenció integral a les persones), de la seva àmplia implantació territorial i de la seva configuració jurídica (entitats sense ànim de lucre).

El professor també va fer menció als principals reptes dels CETS, destacant les retallades, les rígides normatives administratives, la capacitat competitiva o la inflació de costos (SMI) versus la baixa productivitat derivada de les especials dificultats del col·lectiu.

Les propostes que presenta el Llibre Blanc passen, principalment, per una aposta per la discriminació positiva per a l’especial dificultat, per una discriminació positiva per a les entitats de la iniciativa social i per un procés de co-creació amb els agents implicats. Tot això, seguint 8 eixos clau, dels quals destacarien la formació, la flexibilització i l’adaptació al cicle vital de la persona o el finançament i la discriminació positiva.

Finalitzada l’exposició dels principals aspectes del Llibre Blanc, va arribar el moment de reflexionar sobre la funció social dels centres especials de treball. En un format de taula rodona moderat per la periodista Laura Rosel, la Sandra Plans (treballadora del CET Tac Osona), en Pau Relat (president de Fira Barcelona), la María José Martín Bernabé (Subdirectora General de polítiques actives d’ocupació del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social), en Josep Ginesta (Secretari General de Treball, Afers Socials i Famílies) i en Ricard Aceves (membre de la Junta Directiva de l’AEES Dincat), van abordar diferents aspectes relacionats amb el present i, sobretot, amb el futur dels Centres Especials de Treball.

La Sandra Pons va deixar ben clar que la feina ho és tot per ella i va mostrar als assistents com és possible convertir els problemes en oportunitats. El Pau Relat, com a pare d’una noia amb discapacitat, va apel·lar a l’administració a implicar-se en el desplegament de totes aquelles mesures necessàries per garantir el dret al treball d’aquest col·lectiu. La intervenció del Josep Ginesta es va centrar en recordar la importància de comptar amb experts coneixedors del sector i en la necessitat de desplegar el Llibre blanc de forma transversal i conjuntament. Finalment, el Ricard Aceves va recordar que tot i que és fonamental trobar solucions a la situació actual dels CET, també cal treballar i co-crear per desenvolupar un nou model que aposti per la flexibilització i la formació dual.

L’acte va concloure amb els agraïments dels Sr. Manel Palou i amb el desig que el desplegament del Llibre Blanc compti amb la implicació de tots els agents, permetent així garantir el dret al treball de les persones amb discapacitat i especials dificultats i marcant un abans i un després en el sector.

Descarregar Llibre blanc

 

Impacte als mitjans:

La imatge destacada a l'encapçalament de la notícia és autoria de Ruben Moreno