Finalitza el II Congrés de l’AEES Dincat: “Aliances i persones. Estratègies clau de futur”

Finalitza el II Congrés de l’AEES Dincat: “Aliances i persones. Estratègies clau de futur”

El 25 i 26 d’octubre el Recinte Modernista de Sant Pau va acollir el II Congrés d’entitats de l’AEES Dincat: “Aliances i persones. Estratègies clau de futur”. El Congrés va aplegar a més de 170 persones entre assistents, ponents, convidats i organització i es va convertir en un espai de trobada, de reflexió i d’intercanvi entre les entitats del sector.

Durant l’acte inaugural en Manel Palou, president de l’AEES Dincat, va recordar que moltes de les entitats presents comptaven ja amb més de 50 anys de vida, i va evocar un passat ple d’esforços però també d’il·lusions. També va fer menció dels principals reptes als que s’han d’enfrontar les entitats a dia d’avui. Va assenyalar que molts CETs estan en una situació delicada que els obliga a redefinir el model i va reclamar una aposta decidida per un nou model de concertació amb les entitats que els doni agilitat i estabilitat financera.

Durant la inauguració vam comptar amb la presència del Senyor Álvaro Porro, Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, que va reconèixer que des del món local són plenament conscients que han estat uns anys molt difícils per a les empreses del sector i s’ha mostrat favorable a la proposta de revisar la concertació.

També va formar part d’aquesta inauguració el President de la Generalitat, el Molt Honorable Senyor Joaquim Torra, que va afirmar que la discussió sobre serveis i polítiques públiques no és patrimoni exclusiu del Govern català, i va demanar a les entitats socials que fessin pressió a les administracions. Torra va agrair la tasca de les entitats socials catalanes i va assegurar la seva ferma voluntat de seguir els principis de l’ONU sobre la discapacitat en aquesta legislatura.  A més, es va comprometre a dotar pressupostàriament el Pacte Nacional per les persones amb discapacitat, garantint així el seu desenvolupament i la seva posada en marxa.

Finalitzat l’acte inaugural, es va donar pas a la ponència “Com fer front als reptes que estan per venir. En solitari o en solidari?”. De la mà d’Antonio Cancelo vam reflexionar sobre la importància de cooperar i gràcies a la seva experiència ens vam adonar que ja ha arribat el moment d’apostar per aliances on realment s’abordi la gestió d’una manera única i on es comparteixin les decisions. “Cal cedir poder, compartir per guanyar i adoptar una posició de generositat sempre sense perdre de vista a la persona“, afirma Cancelo.

Després de la pausa-cafè, el Congrés es va centrar en la concertació. Mitjançant un format de taula rodona protagonitzada per Ximena Lazo, Sonia Castro, José Antonio Jiménez, Joan Segarra i moderada per Francesc José Maria, vam conèixer diferents experiències de diferents CCAA i vam poder concloure que la concertació és fonamental i que s’ha de protegir i defensar com a instrument de relació clau amb l’administració.

La importància de cuidar a les persones va quedar palesa gràcies a la conferència de Patricia Ramírez. La psicòloga va demostrar com d’important és la comunicació i la manera en què s’interpreten les coses. Cuidar a les persones a través de la comunicació no només és possible sinó que és fonamental. La Patricia va donar les claus per trobar allò que ens enriqueix, per tenir expectatives positives i per creure en les persones que tenim al nostre voltant.

La tarda de dijous va començar amb la presentació dels aspectes clau del Llibre blanc de l’ocupació i treball per les persones amb Discapacitat intel·lectual, a càrrec de José Antonio Segarra, professor de l’IESE. Acte seguit, els assistents van dividir-se per poder gaudir de sessions de bones pràctiques. Part de l’equip d’Amadip Esment (Mar Guerrero i Carme Muñoz) i Antoni M. Romero, de la Fundació Tr@ms, van compartir amb els assistents la seva experiència en la gestió d’aliances i cooperacions. D’altra banda, en David Tomas, la Marta Freixedas i la Ingrid Ferrer van ser els encarregats de conduir una sessió basada en bones pràctiques en la gestió de persones.

 

El divendres 25 d’octubre va començar amb la ponència “Revolució tecnològica, complexitat, transformació digital i cooperació a les organitzacions socials”. Aquesta ponència inspiradora i reflexiva va córrer a càrrec de l’Ignacio Aizpun, que ens va demostrar, des d’una vessant científica i humanística, la importància de cooperar.

Després d’una petita pausa va arribar el torn de centrar-nos, de nou, en la importància de cuidar a les persones. Diana García va compartir amb els assistents diferents eines pràctiques per comunicar-nos de forma òptima, descobrint-nos que no totes les persones han de ser tractades iguals sinó que cuidar també es saber veure les diferències.

La cloenda la va protagonitzar l’Alfons Cornella. Durant la seva intervenció va quedar clar que el futur que ens espera serà cada vegada més complex (amb canvis socials, tecnològics, organitzacionals…) i que això ens obligarà, inevitablement, a cooperar.

Finalment, per concloure de forma institucional el II Congrés, vam comptar amb la presència del Senyor Josep Ginesta, Secretari General del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Durant la seva intervenció va recordar que parlar d’empresa social és parlar de governança, de gestió més democràtica. A més, va reconèixer que sense la col·laboració público-privada, la crisi hauria deixat un panorama catastròfic pel que fa a l’atenció de les persones.

Trobareu més informació, així com els materials i les fotografies del Congrés fent clic sobre aquest enllaç

 

Deixa un comentari