Salut s’adapta a la normativa europea reforçant el caràcter preferent de l’economia social i de les entitats sense afany de lucre

Salut s’adapta a la normativa europea reforçant el caràcter preferent de l’economia social i de les entitats sense afany de lucre

Catalunya ha iniciat el procés legal per a harmonitzar les fórmules de gestió de l’assistència sanitària sota l’emparament de la normativa europea. Per a fer-ho, el passat 6 de març, ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de Llei de fórmules de gestió de l’assistència sanitària amb càrrec a fons públic a través del Sistema Català de Salut. Amb la creació d’aquesta nova llei, el Departament de Salut transposa les directives europees 2014/23/UE i 2014/24/UE. Aquestes, d’obligada adaptació per part dels Estats membres, donen especial importància a garantir la qualitat, l’accessibilitat i la continuïtat quan es tracta de serveis a les persones, i, entre altres consideracions, contemplen que determinats serveis –entre ells els que impliquen atenció sanitària directa al ciutadà- només puguin ser prestats per entitats d’economia social.

En la memòria preliminar es regulen les següents fórmules de gestió no sotmeses a la normativa de contractació del sector públics: la cooperació institucional (ja sigui vertical o horitzontal) i la concertació. En l’àmbit de la concertació el CatSalut només podrà concertar activitat sanitària a entitats privades sense afany de lucre o a entitats d’economia social. El text també preveu la possibilitat que, en cas de concurrència entre més d’una entitat d’aquestes característiques, es dugui a terme un procés de selecció.

Aquesta transposició garanteix el millor desplegament possible de les directives europees a la llum de la Llei d’Ordenació Sanitària de Catalunya (LOSC). En la pràctica, gràcies a ella i d’acord amb les previsions de l’article 5 de la LOSC, Salut prioritzarà les entitats sense afany de lucre o d’economia social davant de les privades amb afany de lucre en la prestació de serveis sanitaris a les persones.

La Unió Europea encoratja que les entitats d’economia social tinguin un paper rellevant en la prestació de serveis socials, entenent que aporten un valor afegit a la cooperació pública-privada clàssica, tant per la seva missió social com pel seu sistema de governança.

Catalunya, des de sempre, té una gran riquesa en entitats privades amb important arrelament territorial i vocació de servei social, moltes d’elles sense afany de lucre, que han configurat una societat civil dinàmica i responsable amb el seu entorn.

Com a representants de les entitats no lucratives d’àmbit català que atenen a persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, que gestionen serveis d’interès públic, esperem que aquest pas que ha donat el Departament de Salut i que va en línia amb el model que des de fa molts anys defensem les entitats del Tercer Sector i de l’economia social, s’estengui a la provisió de serveis socials, al més aviat possible.