NP| L’IESE i l’AEES Dincat presenten els principis i eixos clau d’un nou model d’integració social i laboral de les persones amb discapacitat i especials dificultats

NP| L’IESE i l’AEES Dincat presenten els principis i eixos clau d’un nou model d’integració social i laboral de les persones amb discapacitat i especials dificultats

L’IESE i l’AEES Dincat presenten els principis i eixos clau d’un nou model d’integració social i laboral de les persones amb discapacitat i especials dificultats

El 17 de juny tindrà lloc la presentació del “Llibre blanc per a la formació, ocupació i treball de les persones amb discapacitat i especials dificultats als centres especials de treball de Catalunya

Durant l’any 2018, l’Associació Empresarial d’Economia Social Dincat i la prestigiosa escola de negocis IESE han treballat en la realització d’un estudi per encarar la difícil situació dels centres especials de treball (CET) i dels serveis d’integració laboral de les persones amb discapacitat i especials dificultats.

En concret, des d’un anàlisi acurat i en profunditat del sector, s’ha treballat per replantejar les característiques que en el futur haurien de tenir els centres especials de treball per poder continuar sent un model sostenible, d’èxit i que garanteixi la ocupació i el dret al treball d’un col·lectiu especialment vulnerable i amb unes singularitats tan específiques que requereixen solucions pròpies.

El resultat d’aquest treball és el “Llibre blanc per a la formació, ocupació i treball de les persones amb discapacitat i especials dificultats als centres especial de treball de Catalunya”. Es tracta d’un document que recull les especificitats del sector, analitza reptes i oportunitats, fortaleses i febleses i proposa principis i eixos clau d’actuació de cara al futur del sector.

Tot i ser cert que el model actual de centres especials de treball ha estat un model d’èxit que ha permès la integració social i laboral de moltes persones amb especials dificultats, no és menys cert que ha arribat el moment de replantejar aquest model i promoure els canvis necessaris que permetin una millor adaptació als nostres temps.

Aquesta adaptació és vital i indispensable per garantir el dret al treball de les persones amb especials dificultats. Els canvis en el mercat de treball (l’envelliment prematur de les persones ocupades o la competència dels CET amb afany de lucre i que ocupen a persones sense especials dificultats) sumats a problemes de finançament derivats, per exemple, d’un increment de l’SMI que no ha vingut acompanyat de mesures de suport adients estan afectant greument al sector. A més, una altra de les problemàtiques a les que s’ha de fer front té a veure amb la necessitat de disposar d’un sistema de formació dual que contribueixi a mantenir la competitivitat del col·lectiu en el mercat de treball.

Actualment hi ha prop de 10.000 persones amb discapacitat i especials dificultats que poden perdre el seu lloc de feina. En aquest sentit estem segurs que el Llibre Blanc suposarà un abans i un després pel sector de les especials dificultats i que contribuirà a preservar aquests llocs de treball. No obstant, per aconseguir aquesta fita requerim l’esforç de totes i tots, ja que el Llibre posa les bases que han de marcar un camí conjunt en la construcció i el desplegament d’aquest model.

En definitiva, cal un esforç compartit, així com amplitud de mires per fer realitat el dret a la formació, l’ocupació i el treball al col·lectiu de persones amb discapacitat amb especials necessitats de suport.

L’acte de presentació del Llibre blanc tindrà lloc el dia 17 de juny a les 17h a 20h a l’Auditori del Cosmocaixa de Barcelona (C/Isaac Newton 26, 08022. Barcelona).

Descarregar nota de premsa

Descarregar programa

Persona de contacte: Vanessa Álvarez | valvarez@aeesdincat.cat | 93 411 85 84